Acai – un important antioxidant de origine amazoniană

In: Articole Comentarii: 0

Acai – un important antioxidant de origine amazoniană

Acaiul, un fruct albastru-verzui, originar din pădurile amazoniene ale Braziliei, este folosit încă din timpuri străvechi de nativii din Brazilia, fiind considerat unul dintre cele mai puternice şi mai nutriţionale alimente din lume. Palmierii acai pot creşte până la o înălţime de 18-28 de metri, iar dintr-o sămânţă pot creşte 4-8 copaci individuali.

Motivul pentru care acaiul este un veritabil antioxidant este unul simplu: planta nu poate creşte decât într-un climat tropical, în regiuni foarte dure şi expuse unor raze ultra-violete extrem de puternice; tocmai de aceea, acaiul va produce propria sa ,,cremă de protecție solară”, adică acele substanțe pe care noi le numim ,,antioxidanți”.

Datorită acestor substanțe, fructele de acai se bucură, în ultima vreme, de foarte multă publicitate, ajungând, de exemplu, pe lista celor mai importante 10 superalimente a lui Oprah Winfrey.

Fructele de acai au, într-adevăr, beneficii excepționale asupra sănătății, iar descoperirile științifice arată și influența acestora asupra longevității. Astfel, acaiul conține un procent ridicat de acizi grași esențiali: Omega-3 și Omega-6, la care se adaugă acizii Omega-9 și acidul oleic mononesaturat (un ulei folosit pentru înfrumusețare). Nu degeaba brazilienii l-au numit ,,fructul frumuseții”, întrucât componentele sale au proprietatea de a face corpul să arate, dar și să se simtă bine, atât la exterior, cât și în interior. Combinația de antioxidanți și acizi grași contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire, prin stimularea funcțiilor metabolice și a sistemului imunitar, precum și prin eliminarea radicalilor liberi din corp. Ar putea părea surprinzător faptul că o într-o singură bobiță de acai se găsește o cantitate mai mare de proteină decât într-un ou, iar prin combinația cu acizii Omega-3, 6 și 9, acaiul contribuie la îmbunătățirea aspectului și a texturii părului, pielii și unghiilor.

Faptul că sunt extrem de bogate în pigmenți albaștri face ca fructele de acai să aibă un conținut cu adevărat remarcabil de antioxidanți. Ele au una dintre cele mai mari valori ORAC (Capacitate de Absorbție a Radicalilor Liberi) din lume, ceea ce justifică titlul de ,,superaliment” care li se atribuie. La cele mai recente teste, fructele acai au obținut o valoare ORAC de 185 – prin comparație, strugurii negri au o valore ORAC de 11, afinele de 32, iar rodiile de 105.

Un alt beneficiu esențial al acestor fructe este acela că ajută la vindecarea cancerului. Conform unui studiu recent (realizat la Universitatea din Florida), extractul din fructe de acai declanșează o reacție de autodistrugere a 86% din celulele bolnave de leucemie testate.

Stephen Talcott, profesor la Institutul pentru Alimentație și Agricultură din cadrul universității, încurajează consumul de acai, afirmând că ,,fructele acai sunt una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți din lume. Acest studiu a reprezentat un pas important pentru descoperirea beneficiilor pe care le pot obține oamenii dacă introduc aceste fructe în alimentația lor – în băuturi naturiste, în produse alimentare vegane sau dacă le consumă sub formă de suplimente.”

De asemenea, potrivit unor studii de ultimă oră, fructele acai conduc la regenerarea și producerea de celule stem – embrioni ai tuturor celulelor din organism. Ele ne ajută astfel să ne regenerăm și să ne vindecăm mai repede, prin producerea noilor celule necesare pentru înlocuirea celor vechi. Fructele conțin și mari cantități de steroli vegetali, în special de beta-sitosterol. Sterolii vegetali sunt substanțe naturale produse de anumite plante, care inhibă absorbția colesterolului excesiv de origine animală în tubul digestiv.

Nu în ultimul rând, fructele de acai conțin 19 aminoacizi diferiți, necesari pentru construirea unor proteine sănătoase în corp și reprezintă o sursă excelentă de fibre alimentare (care ajută procesul de digestie). Nu conțin foarte mult zahăr și au un indice glicemic redus. Pe lângă faptul că acaiul este bogat în minerale și vitamine (în special în calciu, fosfor, beta-caroten și vitamina E) pe care le conțin majoritatea fructelor, în fructul de acai se găsesc 50-75 de compuși naturali activi care nu au fost identificați încă.

Tuturor acestor beneficii li se adaugă și nivelul mare de energie pe care îl furnizează fructele acai, îmbunătățirea funcțiilor cerebrale și ale sistemului nervos, creșterea rezistenței și a volumului muscular, vindecarea sistemului digestiv, stimularea sistemului imunitar și regenerarea generală a corpului.

Comentarii

Lasa un comentariu

Articole