Adevărat sau fals? Mituri despre mâncarea organică

In: Articole Comentarii: 0
Mâncarea organică a devenit destul de populară în supermarketurile din lumea întreagă, astfel că astăzi există o concurență foarte mare între mâncarea organică și cea produsă prin metode convenționale. Cum te poți decide ce să consumi? Informează-te bine înainte de a merge la cumpărături.

Produsele organice nu folosesc pesticide: Fals

Foarte mulți fermieri ce produc mâncare organică încearcă să evite pesticidele și în general cea mai mare parte a mâncărurilor organice au cantități mai mici de pesticide, însă adevărul este că acești fermieri sunt nevoiți să folosească numeroase metode de controlarea a dăunătorilor. Așadar, termenul de organic nu este definit de absența pesticidelor ci de tipul de pesticide utilizat. Există un număr limitat de compuși aprobați pentru uz în cazul fermelor organice. Aici pot fi amintite ingredientele derivate din surse naturale sau sintetice care respectă o serie reguli ce nu sunt necesare în agricultura convențională; de exemplu, silicatul de potasiu extras natural din nisip și sulfatul de cupru  atât timp cât conținutul de cupru din sol este minimalizat. 
Din această cauză este important să speli produsele înainte de consum deoarece pot rămâne urme de pesticide pe alimente. 
 
Mâncarea organică se strică mai ușor: Aproape adevărat

Produsele organice nu au niciun fel de conservanți și nici nu sunt iradiate. Aceste metode sunt cel mai des folosite pentru a stopa dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor care duc la stricarea alimentelor. De exemplu, radiația folosește același tip de unde ca și cuptorul cu microunde pentru a omorâ microorganismele. Pe de altă parte, conservanții sunt meniți să extindă durată de consum a alimentelor. Fără aceste metode de prelungire a termenului de valabilitate, produsele organice nu pot rezista foarte mult timp. 
Insă, un lucru destul de interesant este că laptele organic rezistă mai mult timp pe rafturi în comparație cu laptele normal. Acest lucru se datorează faptului că laptele organic este supus unui proces de ultrapasteurizare în care laptele este încălzit la o temperatură mai ridicată decât în cazul unui proces normal de pasteurizare. Pasteurizarea normală omoară posibilele bacterii din lapte; ultrapasteurizarea omoară tot ce întâlnește în cale.

organic-food

Mâncarea organică are salmonella și E. coli

Dacă pentru produsele organice nu se folosesc radiațiile pentru a omori bacteriile, înseamnă că expun consumatorii la riscuri? Nu. Conform studiilor, cercetătorii au descoperit că nu există diferențe între produsele organice și cele convenționale în materie de bacteria E. coli. în plus, atât produsele organice cât și cele convenționale sunt testate înainte de a fi date spre consum de către organele competențe în administrarea alimentelor. 
 
Mâncarea organică are un gust mai bun: Fals

Deși foarte mulți oameni spun că mâncarea organică are un gust mai bun, testele efectuate pe cele două tipuri de mâncare au demonstrat că nu există diferențe majore între ele. Atunci de ce unii oameni pot face diferența între cele două? O explicație plauzibilă poate fi cea referitoare la prospețimea produselor organice în comparație cu cele convenționale care ajung pe mesele oamenilor după o călătorie mai lungă. însă, în același timp o explicație la fel de plauzibilă poate fi și cea psihologică (efectul placebo – oamenii asociază mâncarea organică cu naturalețea și cu un gust mai bun). 

Metodele organice sunt mai bune pentru mediul înconjurător: Adevărat

Metodele organice aplicate de fermieri sunt menite să reducă aportul de chimicale și să minimalizeze efectele nocive asupra mediului înconjurător. 
Problema este că fermierii “organici” trebuie să folosească mai multe pesticide decât în cazul metodelor convenționale și datorită metodelor aplicate producția rezultată este mai mică. Astfel ei trebuie să folosească mai mult pământ și mai multă energie pentru a produce aceeași cantitate de mâncare că și concurența. însă în timp, metodele organice s-au îmbunătățit și au fost adoptate și de fermierii convenționali pentru produse mai sănătoase și mai naturale.

Produsele organice au mai mulți nutrienți: Fals

Intre anii 1958 și 2008 au fost efectuate mai mult de 160 de studii referitoare la conținutul de vitamine, antioxidanți și nutrienți din mâncarea organică și convențională.  Acestea au scos la iveală foarte puține diferențe între cele două, iar în ceea ce privește cei mai importanți nutrienții (vitamina C, beta-carotenul și calciul), produsele organice nu s-au dovedit a fi mai bogate decât cele convenționale. 

Produsele organice te ajută să slăbești: Fals

Inlocuirea alimentelor convenționale cu cele organice nu te va ajută să slăbești, în special dacă înlocuiești alimente de același tip. Cu siguranță nu vei slăbi mai repede dacă vei mânca un măr organic și nu unul crescut într-o manieră convențională. Produsele organice organice pot încuraja pierderea în greutate dacă sunt acompaniate de un regim de viață sănătos. Dacă alegi fructe și legume organice în detrimetrul chipsurilor cu siguranță vei slăbi mai repede. Insă dacă vei mânca o prăjitură făcută organic nu vei slăbi mai repede decât dacă vei mânca o prăjitură făcută în mod convențional. 

Produsele organice sunt mai scumpe: Adevărat

Produsele organice costă mai mult (uneori de la 10 la 100% mai mult) decât cele convenționale. De ce? Precum am menționat mai devreme, metodele organice necesită mai multă muncă și costuri de producție mai ridicate. Intreg procesul de certificare este foarte scump, lucru ce se resimte și în prețul final. Dar companiile ce produc organic reușesc să supraviețuiască datorită cererii mari înregistrate.
Astfel, produsele organice reușesc să rămână pe piață, fiind din ce în ce mai apreciate. 

Comentarii

Lasa un comentariu

Articole