Camu camu – regele alimentelor solare bogate în vitamina C

In: Articole Comentarii: 0

Camu camu este un arbust care crește în pădurile tropicale din America de Sud (Peru, Brazilia, Columbia, Venezuela), iar fructele și frunzele sale sunt cel mai adesea folosite în scopuri medicinale. Fructul camu camu este de mărimea unei lămâi, însă culoarea este portocaliu deschis.

De altfel, se consideră că fructul conține cea mai mare cantitate de vitamina C provenită din surse botanice (de exemplu, un fruct proaspăt de camu camu poate conține până la 4% vitamina C, în timp ce o lămâie nu conține decât cel mult 0,5%). Se estimează, de asemenea, că fructele camu camu conțin de 30 de ori mai multă vitamina C decât portocalele.

În ceea ce privește importanța vitaminei C, aceasta acționează ca un antioxidant esențial, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi (responsabili pentru apariția bolilor cronice și a îmbătrânirii timpurii și accelerate). Corpul omenesc nu poate neutraliza acești radicali de unul singur, tocmai de aceea este nevoie să consumăm alimente care conțin și vitamina C.

Unele studii arată că persoanele care consumă o cantitate suficientă de vitamina C sunt mai puțin predispuse la apariția cancerului (inclusiv cancer de piele sau la sân). De asemenea, dietele bogate în antioxidanți contribuie la menținerea presiunii scăzute a sângelui și la protejarea inimii.

 Iată ce afirmă Linus Pauling, un specialist american: ,,Nu există nicio îndoială că acidul ascorbic (vitamina C) este absolut necesar pentru sinteza colagenului în organismele oamenilor și animalelor. Una din funcțiile importante ale colagenului este întărirea liantului intercelular care leagă între ele celulele diferitelor țesuturi. Este foarte posibil ca eficacitatea vitaminei C în vindecarea răcelilor, gripei și a altor boli infecțioase să se datoreze chiar acestui efect de întărire, care previne și împiedică libera circulație a virușilor prin țesuturi și celule.”

Camu camu este o sursă excelentă de calciu, fosfor, potasiu, fier și aminoacizii serină, valină și leucină. Totodată, conțin mici cantități din vitaminele: tiamină, riboflavină și niacină.

Dr. James Duke, om de știință în cadrul USDA și autor al cărții Farmacia verde, recomandă consumul de camu camu în scopul vindecării răcelii: ,,Ori de câte ori răcesc, eu iau vitamina C. Prefer să iau această vitamină în forma ei naturală, consumând camu camu, fructul cu cel mai bogat conținut din lume în vitamina C.”

În mod tradițional, fructele camu pot fi folosite pentru:

  •   Stimularea sistemului imunitar
  •   Îmbunătățirea vederii
  •   Înfrumusețarea pielii
  •   Prevenirea infecțiilor virale
  •   Susținerea colagenului, tendoanelor și ligamentelor
  •   Îmbunătățirea sănătății aparatului respirator
  •   Păstrarea clarității mentale în perioadele de stres și anxietate
  •   Susținerea funcțiilor creierului, ochilor, inimii, ficatului și pielii.

De obicei, fructele camu camu au un gust acrișor, motiv pentru care sunt foarte des consumate sub formă de pudră (pulbere), aceasta având un gust foarte bun. Pudra poate fi combinată cu fulgi de ovăz, poate fi adăugată în iaurt, smoothie-uri sau alte băuturi naturiste, sucuri, înghețate și deserturi vegane sau, pur și simplu, în apa de băut. Dozajul recomandat este de o lingură rasă (3 grame) de camu camu pulbere pe zi. Fiind o sursă naturală de vitamina C, produsul poate fi folosit împreună cu pulberea de MSM, pentru regenerarea colagenului.
În linii generale, fructul camu camu contribuie la vindecarea diferitelor boli (astm, ateroscleroză, cataractă, răceală, depresie, gingivită, glaucoma, hepatită, infertilitate, migrene, osetoartrită, boala lui Parkinson), iar ca atribuții principale, fructul este: antimutagenic (antitumoral), antioxidant, antiviral, analgezic.

Comentarii

Lasa un comentariu

Articole