Ceaiul Verde – aliat pentru sanatate

In: Articole Comentarii: 0
Planta ceaiului isi are originea in muntii din sudul Asiei, de unde a fost adusa in China.

In timpul dinastiei Tang (616-907) ceaiul era baut mai ales pentru gustul sau. Fiind foarte apreciat acesta a devenit subiectul unei carti in trei volume (Cartea sacra a ceaiului, scrisa de Yu Lu).

Pe atunci frunzele de ceai se presau si se uscau in forma de calupuri solide. La preparare se adaugau diferite arome cum ar fi ghimbirul.

In timpul dinastiei Song, frunzele (1127-1280) erau uscate si transformate in pulbere, fiind folosit in principal pentru ceremoniile din temple.

Ceaiul a fost folosit de catre aristrocrati si budisti incepand cu secolul XII. Preotul budist Eisai, fondator al scolii de zen Rinzai, a introdus ceaiul in Japonia la intoarcerea din China, dupa studii care au condus la aprecierea valorii ceaiului, folosit in timpul meditatiei.

Aprecierea ceaiului nu a rămas îngrădită în temple, ci popularitatea sa s-a răspândit la casele nobililor din Kyoto si printre samurai. Întrunirile acestora erau un eveniment de bucurie şi includeau momente în care participanţii identificau diverse tipuri de ceai, ce erau oferite învingătorilor.

Ceaiul a fost mai intai de toate un medicament. In medicina traditionala chineza si in cea indiana, practicienii foloseau ceaiul verde ca un stimulator, diuretic (pentru a ajuta corpul sa elimine lichidele in exces), ca un astringent (pentru a controla sangerarile si pentru a ajuta la vind ecarea ranilor) si pentru a imbunatatii sanatatea inimii.

Exista trei mari varietati de ceai – verde, negru si oolong, diferenta dintre ele constand in modul in care sunt procesate. Ceaiul verde este obtinut din frunzele nefermentate ale plantei Camellia sinesis si contine cea mai mare concentratie de antioxidanti puternici denumiti polifenoli. Acestia lupta cu radicalii liberi – compusii daunatori din corp care pot duce la modificari celulare, de ADN sau pot chiar cauza moartea celulelor.

Multi oameni de stiinta considera ca radicalii liberi contribuie la procesul de imbatranire, precum si la dezvoltarea unor probleme de sanatate, incluzand aici chiar cancerul sau bolilte de inima. Antioxidantii precum polifenorii din ceaiul verde pot neutraliza radicalii liberi si pot reduce sau chiar pot preveni efectele lor daunatoare.

Noi studii subliniaza faptul ca ceaiul verde ajuta la slabit, la mentinerea greutatii, la imbunatatirea sanatatii oaselor si in activarea unor zone ale creierului ce imbunatatesc atentia, dispozitia si solutionarea problemelor.

ceai-verde

Printre principalele beneficii ale ceaiului verde, consumat in mod regulat, beneficii demonstrate de-a lungul timpului prin diverse studii de specialitate sunt:
  • -reduce riscul aparitiei cancerului, prin inhibarea celulelor tumorale in special pe colon, pancreas, rect, vezica urinara, esofag, stomac fara a afecta celulele sanatoase;

  • -ajuta la tratarea artritei reumatoide;
  • -reduce nivelul colesterolului din organism;
  • -creste metabolismul;
  • -ajuta organismul sa lupte impotriva virusilor si a bacteriilor imbunatatind sistemul imunitar;
  • -ajuta la distrugerea radicalilor liberi;
  • -are un efect calmant reducand stresul si oboseala;
  • -lupta impotriva bolilor cardiovasculare;
  • -are proprietati antibacteriene si antivirale;
  • -noi dovezi sugereaza ca ceaiul verde este bun pentru diferite diete, elimina grasimile din organism arzant mai multe calorii decat cafeaua;
  • -ajuta la prevenirea cariilor;
  • -poate preveni intoxicatiile alimentare;
  • -foarte multe cosmetice contin extracte de ceai verde, avand efecte benefice asupra frumusetii;
Referitor la modul de prepare al ceaiului verde, iubitorii acestuia spun ca persoanele care nu apreciaza gustul acestei bauturi consuma, cel mai probabil, ceai verde preparat necorespunzator.

O greseala comuna in acest proces este infuzarea frunzelor de ceai verde in apa clocotita. Aceasta temperatura ridica se poate utiliza in cazul ceaiului negru, insa nu si pentru pregatirea celui verde apa fiarta poate da pana si celor mai calitative frunze de ceai verde un gust amar, neplacut.

Astfel, ceaiul verde se prepara cu apa fierbinte, dar care nu depaseste temperatura de 70-80 de grade Celsius.

La fel de important este ca frunzele sa nu fie lasate la infuzat prea mult timp, intrucat ceaiul obtinut va fi prea concentrat si foarte amar. Perioada de infuzare ideala a acestui tip de ceai este de 30-40 de secunde, maximum un minut sau doua.

Ceaiul verde de buna calitate are, de regula, urmatoarele arome, in functie de sortimentul frunzelor utilizate: dulce, dulce-amarui, gust de nuci, gust vegetal, aroma de unt, aroma florala, fructata sau oceanica.

Comentarii

Lasa un comentariu

Articole